fogalmak, kezelő felület

2022-02-23    Word 2021
szövegszerkesztő szoftver
A szövegszerkesztő programok alapfeladata szövegfájlok létrehozása. Ez az esetek többségében, a felhasználó által megfogalmazott és begépelt gondolatok rögzítését jelenti. A szövegfájl lehet formázást tartalmazó- vagy formázást nem tartalmazó állomány. Formázás alatt a szöveget alkotó karakterek illetve a szövegegységek (szavak, mondatok, bekezdések…) tipográfiai feldolgozását értjük. (tipográfia: nyomdászat, könyvnyomtatás, nyomdai előírások összessége).
Az alapfeladat ellátása szerint a szövegszerkesztő programok lehetnek egyszerűek vagy összetettek. Az egyszerű szövegszerkesztők csak az alapfeladat ellátására képesek: a szöveg vízszintes- (szóköz, Tab) és függőleges (Enter) tagolására. Az összetett szövegszerkesztők nem csak a tipográfiai műveleteket tudják elvégezni, de alkalmasak képek szövegbe illesztésére, sőt táblázatok, diagramok és vektoros alakzatok létrehozására is.
A két csoport szoftverei a magyar nyelvben nincsenek megkülönböztetve. Angolul az első csoportba tartozókat „text editor”-nak, a másodikba tartozókat „WYSIWYG editor”-nak nevezik. A WYSIWYG betűszó, a „what you see is what you get” rövidítése.
egy text editor
A text editor-ral létrehozott, formázást nem tartalmazó állományt a számítástechnikai zsargon „text fájl”-nak nevezi, kiterjesztése általában „txt”.
A Word a Microsoft irodai programcsomagjának, az Office-nak a WYSIWYG editora. Utolsó verziói a 2016-os, a 2019-es és a 2021-es változatok. A „Word 365” egy előfizetéses szolgáltatás, amely mindig a legfrissebb verziót biztosítja a felhasználónak. A Word programmal létrehozott fájl neve „dokumentum”. Kiterjesztése „docx”.
a Word betöltődése
a szoftver kezelő felülete
A szoftverhasználat a felhasználó és a program közötti utasítás-végrehajtás lánc. Az utasítást mindig egy végrehajtás követ vagy a végrehajtást akadályozó körülmény közlése. A felhasználó általában grafikus vezérlők segítségével utasít. A vezérlő lehet szöveg, alakzat, szimbólum vagy ezek kombinációja. A vezérlők összesége alkotja a szoftver kezelő felületét.
Természetesen a szoftver csak azt az utasítást ismeri fel, amelyre tervezői felkészítették. Így beszélhetünk a program utasításkészletéről. Az utasítások egy része, billentyűparanccsal is kiadható. Profi szoftverhasználat a billentyűparancsok ismerete nélkül elképzelhetetlen. A gyorsbillentyű kifejezés a billentyűparancs szinonimája.
fájlmenü
Az általánosságok után jöjjenek a konkrétumok. Melyek a Word kezelő felületének fontosabb elemei? A fájlmenü, a menüszalag, a gyorselérési eszköztár, a minipult és a helyi menük.
a Word ablak fájlmenü vezérlője
A képen a Word-ablak zsúfolt bal felső sarkát látjuk. Legfelül, az egy sor vezérlőt tartalmazó, gyorselérési eszköztár áll. Alatta a teljes ablak-szélességet kitöltő menüszalag, amelynek bal felső sarkában találjuk a fájlmenüt megjelenítő vezérlőt.
a fájlmenü bezárókája
A fájlmenü egy összetett parancstábla (ami köszön). A panel jobb felső sarkában álló vezérlők nem a fájlmenü, hanem a Word-ablak vezérlői (!?). Ha az xecskére kattintunk, akkor bezáródik a program. A fájlmenü bezárókája a panel bal felső sarkában álló, körbe foglalt, balra mutató nyíl (!?), de az Esc billentyűt is használhatjuk a panel bezárására.
a Word fájlmenüjének tartalma
A panel bal oldalán álló feliratokkal lehet a parancstábla lapjait megnyitni. Kivéve a Mentés-t és a Beállítások-at, mert azok egy másik parancstáblát jelenítenek meg. És kivéve, kivéve a Bezárás-t, mert az nem jelenít meg semmit, csak bezárja a dokumentumot. A táblázatban nem szerepel a fájlmenü Előzmények tétele, mert annak csak az internetre mentett dokumentumok esetében van szerepe.
menüszalag
A menüszalag egy tekintélyes méretű, összetett eszköztár. Legnagyobb egységei az elnevezett lapok. A lapnevek a szalag tetején, a Fájl-vezérlővel egyvonalban állnak. Az aktuális, tehát a látható lap nevét a program aláhúzással jelöli.
Word menüszalag
Az aktuális lap a képen a Kezdőlap. Nem minden lap nevét látjuk folyamatosan, mert vannak meghatározott objektumhoz (táblázat, kép…) vagy a dokumentum speciális megjelenítéséhez (nézet) kapcsolt lapok. Ezeket a program csak az objektum aktiválásakor, illetve a nézet váltásakor jeleníti meg. Erről jut eszembe: a bal felső sarokban a fájlmenü vezérlője mindig látszik.
A lapon álló vezérlők elnevezett csoportokat alkotnak. A csoport nevét a szalag alján találjuk. A csoport jobb sarkában álló pici nyíllal a csoport parancstábláját jeleníthetjük meg.
csoport a Word menüszalagján
A képen a Kezdőlap Betűtípus csoportját emeltem ki. Nincs minden csoportnak parancstáblája! Ez csak kényszermegoldás. Ha nincs elég hely egy művelet összes vezérlője számára, akkor a többit a parancstáblán találjuk.
Te Jóságos Isten! Ennyi gomb! Ezt én soha az életben nem fogom megtanulni! Hát nem kevés, az biztos, de van egy kis segítség.
információ a menüszalagon álló vezérlőről
Ha rámutatunk egy vezérlőre, akkor a program egy szövegdobozt jelenít meg az objektum funkciójáról. Ha a szolgáltatás ki van kapcsolva, kapcsoljuk be a Fájl, Beállítások, Megjelenítés, Dokumentum-elemleírások megjelenítése rámutatáskor vezérlővel.
Ha egy a szalagon álló vezérlőt akarunk megnevezni, akkor a következő formulát használjuk: <lap neve>, <csoport neve>, <vezérlő neve>. Ha a csoport parancstábláján áll a vezérlő, akkor <lap neve>, <csoport neve> csoport parancstáblája, <vezérlő neve>.
A szalag nem csak egérrel, de klaviatúrával is használható. Az Alt vagy az F10 billentyűt megnyomva megjelennek a képernyőn a lapazonosító betűk.
a menüszalagon használata billentyűzettel
Mondjuk megnyomjuk az E billentyűt, mert a használni kívánt vezérlő a Beszúrás lapon áll…
a menüszalagon használata billentyűzettel
Itt már vannak kétbetűs azonosítók is. Egymás után kell leütni a billentyűket. Például, ha egy alakzatot akarunk beilleszteni a szöveg közé, akkor először leütjük a Q-betűs billentyűt, azután az L betűset. És így megyünk tovább, amíg elérjük a használni kívánt vezérlőt.
Van egy jópofa mesterfogás: a szalag lapjait az egérgörgővel is lehet váltani. Csak előtte rá kell mutatni a szalagra.
a menüszalag kezelése
Az eszköztárak a felhasználó kényelmét szolgálják, és a Microsoft beleadott apait, anyait. Na de, ez nagyon drabál! Hát, igen. Erre a szoftver tervezői is rájöttek, ezért lehetőséget biztosítottak a szalag összecsukására illetve elrejtésére.
Az összecsukás egy menüszerű működést tesz lehetővé: összecsukott állapotban a menüszalagból csak a lapnevek látszódnak. Ha rákattintunk a névre megjelenik a teljes lap a vezérlőkkel, majd a parancskiadás után automatikusan újra eltűnik az egész és ismét csak a lapnevek látszódnak.
a menüszalagon összecsukása és visszaállítása
A képen a szalag összecsukására szolgáló két vezérlő. A Word-ablak címsorában álló vezérlő listájában a szalag összecsukása a második- (Lapfülek megjelenítése), visszaállítása a harmadik utasítsál történik (Lapfülek és parancsok megjelenítése).
De az összecsukáshoz igazából nem is kell vezérlő, csak rá kell mutatni egy lapnévre és duplán kattintani. A visszaállítás is így történik. És van billentyűparancs is: Ctrl+F1.
A menüszalag elrejtése a Word-ablak címsorában álló vezérlő listájának első elemével történik (Menüszalag automatikus elrejtése). A parancs kiadását követően a program teljes méretűvé teszi a Word-ablakot, elrejti a szalagot, elrejti az állapotsort és csak három vezérlőt jelenít meg az ablak címsorában. A hárompontos vezérlővel a parancskiadás idejére, ideiglenesen megjeleníthetjük a szalagot.
az elrejtett menüszalag
gyorselérési eszköztár
A hangzatos nevű eszköztár a Word-ablak címsorában áll. Az alapvető műveletek kényelmes elérését biztosítja. Ha megjelenítjük a menüjét választhatunk a tervezők által felkínált vezérlők közül.
a gyorselérési eszköztár és menüje
Válasszuk ki a listából az Új dokumentum, a Megnyitás, a Mentés, a Visszavonás és az Ismét vezérlőket. A nem szükséges elemek elől a pipát kattintással tudjuk elvenni. Már csak a „Fájl bezárása” vezérlőt kell az eszköztáron elhelyeznünk. Ez egy kicsit komplikált lesz! Kattintsunk az eszköztár menüjének További parancsok… tételére!
a gyorselérési eszköztár konfigurálása
Van két listánk. A bal oldali a parancslista, a jobb oldali pedig a Gyorselérési eszköztár aktuális vezérlőinek listája. A bal oldaliból dupla kattintással vagy a két lista között álló felvétel gombbal helyezhetünk parancsot illetve a parancs vezérlőjét a jobb oldali listába. A jobb oldali lista kiválasztott elemének pozícióját, tehát a parancs vezérlőjének helyzetét az eszköztáron, a lista mellett álló két háromszöges vezérlővel módosíthatjuk. A jobb oldali lista kiválasztott elemét dupla kattintással vagy az Eltávolítás vezérlővel törölhetjük az eszköztárról.
(1) Kattintsunk a jobb oldali lista Mentés elemére! Az új elem, amit majd felhelyezünk a listára a kijelölt elem alatt fog megjelenni. (2) Kattintsunk duplán a bal oldali lista első, <Elválasztó> feliratú elemére! Az elem átkerült a bal oldali listára, ami egy függőleges vonal megjelenítését eredményezi majd az eszköztáron.
(3) Jelöljük ki a Mentés parancsot a jobb oldali listába. Ez alá jön majd a Fájl bezárása. (4) A bal oldali lista felett álló vezérlőben válasszuk ki a Minden parancs tételt! Várjunk egy kicsit, amíg a program betölti a Word összes parancsát! (5) Kattintsunk bele a bal oldali listába! (6) Nyomjuk le az F billentyűt a klaviatúrán! A kijelölés átugrik az első F betűvel kezdődő parancsra (Fájl beszúrása). (7) Kattintsunk duplán az eggyel lejjebb álló Fájl bezárása parancsra! És már készen is vagyunk.
margitfalvi.arpad@gmail.com